Jacobuskapel Gildeterrein

Aan Brand 29 staat sinds 2010 een prachtige kapel voor Sint Jacobus, de patroonheilige van het Zeelandse Gilde.

Het was gepland op de rotonde, zodat het voor iedereen toegankelijk zou zijn. Maar uiteindelijk is er voor gekozen om het op het gildeterrein te plaatsen vanwege de kwetsbaarheid qua vandalisme, maar ook omdat Jacobus op deze manier meer aanwezig is voor de gildeleden. Hij houdt zo mooi een oogje in het zeil.

Het was al jarenlang een wens van het gilde om een eigen Jacobuskapel te hebben. Eerst zou dit een stenen gebouwtje moeten worden in de trant van de kapel op het Oventje. Stenen waren er nog genoeg en er waren genoeg gildebroeders die het zouden kunnen opmetselen. Toch is er gekozen voor een rustiek houten kapel met een dak van leien van de Zeelandse kerk.

Het belangrijkste was natuurlijk het beeld van de Patroonheilige. Daarbij kreeg het Gilde onverwachte hulp. Er kwam een bericht dat er in Gemert een totaal verwaarloosd Jacobusbeeld zou liggen. Toenmalig Hoofdman Adriaan van der Coer toog met 4 sterke gildebroeders naar Gemert met auto en aanhangwagen. Eerlijk gezegd leek het beeld slechts op een groot blok beton, maar Adriaan zag direct de mogelijkheden. Hij zou er wel iets moois van maken en dus werd het ‘beeld’ bij hem in de tuin geparkeerd. Adriaan heeft het beeld kort voor zijn dood af gekregen. Een onvoorstelbaar karwei en een prachtig cadeau voor zijn Sint Jacobus Gilde.

Om dit beeld werd dus de kapel gebouwd. Er werd een mooi origineel smeedijzeren hekwerk voor geplaatst.

Op Sint Jacobuszondag 25 juli 2010 werd de kapel officieel onthuld door de kinderen van Adriaan van der Coer. Gildeheer Kapelaan Dorssers zegende op die feestdag van de patroonheilige de kapel en het beeld. Een herdenkingsplaquette aan Hoofdman Adriaan van der Coer werd in de kapel geplaatst en onthuld door zijn vrouw Annie van der Coer.

Op Sint Jacobuszondag 26 juli 2019 werd een herdenkingsplaquette aan Secretaris Albert de Groot geplaatst en onthuld door zijn vrouw Diny en zoon Tiny de Groot.